Voor een mooi gedekte tafel hebben we servies van keramiek, acaciahout en serviesgoed met kurk. Of je nu wilt dekken voor ontbijt, brunch, diner of de borrel. We hebben borden, schalen, tajines, tapasschalen, kommetjes, planken, slacouverts, kopjes en theepotten.
Bijpassende glazen en karaffen mogen natuurlijk niet ontbreken.
Terwijl je kookt draag je natuurlijk een keukenschort van biologisch katoen, die we, hoe kan het ook anders, in de winkel hebben liggen.
Als je de tafel gaat dekken begin je met de basis, prachtige placemats en onderzetters, van bamboe, jute, katoen of vilt.
Ondertussen blijft je gerecht in de pan warm doordat je de Nepalese kookjas gebruikt. Informatie vind je in de rechterkolom.
Voor de vaat hebben we diverse theedoeken van biologisch katoen.
Acaciabomen zijn niet moeilijk te vinden in de Filippijnen. Overal zie je ze staan langs wegen en op onbebouwde grond. Acaciahout is een niet-inheemse hardhoutsoort. Mooi, met een breed kleurspectrum van warme – tot lichte delen. Het is duurzaam hout: de bomen groeien snel (hij bereikt zijn volle lengte in zestien jaar) en voor iedere gerooide boom wordt een nieuwe aangeplant. Het aanplanten wordt gezien als een investering, die na een aantal jaren geld oplevert als het hout verkocht wordt. Het kappen, verhandelen en verwerken van de acaciabomen wordt gecontroleerd door de overheid door middel van certificering. Zo zijn er ook delen van de stad, waar geen kapvergunning wordt verleend.
De producten van Kinta zijn een typische combinatie van design én handwerk, wij noemen het: designed handicraft. Voor Kinta wordt alles met de hand gemaakt, op basis van speciaal hiervoor ontworpen dessins. Niets is lopende band werk. Ze zijn een resultaat van traditionele kunstnijverheid en door ervaren vakmensen gemaakt in een klein houtbewerkingsatelier op de Filippijnen. De werkplaats is een gezonde en creatieve werkplek, waar iedereen een goed en eerlijk salaris verdient.
Kinta’s glascollectie wordt gemaakt in Thailand van loodvrij kristal glas. De gekleurde glazen en karaffen zijn gemaakt van echte glas kleuren, dit betekent dat het glas wordt geblazen in verschillende kleuren (de kleuren zijn niet gespoten).
De producten zijn mondgeblazen en handgemaakt. Voor het maken van de glazen producten is veel kracht, tijd en warmte nodig. De productie wordt uitgevoerd door een team van bekwame ambachtslieden, die samen twaalf werkfasen doorlopen. Zeer ervaren glasmeesters maken het handgemaakte glas met behulp van exclusieve en persoonlijke technieken die van generatie op generatie worden doorgegeven. Er is 1500°C warmte en vijftien uur nodig om het glas door alle productiestadia te leiden, van grondstoffen tot eindproducten. Het elegante ontwerp en het golvende patroon komen met gebruik van een mal tot stand. Echt handwerk, waardoor de Amnis glascollectie uniek is en de dikte per glas iets kan verschillen.
Kinta’s glasproducent heeft een werkplaats vlakbij Bangkok. Vakmanschap staat centraal in dit familiebedrijf, waar momenteel de derde generatie werkt aan een goede toekomst voor het bedrijf. Al jaren wordt de technische expertise op het gebied van materiaal- en productietechnieken doorgegeven en opgebouwd. Werknemers werken hier graag en zijn vaak al lange tijd in dienst, soms zelfs meer dan 25 jaar. Goede werkomstandigheden en een eerlijk handels principe zijn vanzelfsprekend.
Kurk is de schors van de kurk-eik. Deze boom, die meer dan 200 jaar oud kan worden, komt vooral voor rond de Middellandse Zee, met name in Portugal. Daar wordt het beschouwd als de nationale boom, wat niet vreemd is met Portugal als wereldleider in de productie van kurk.
De schors van de kurkeik groeit in 9 jaar weer aan, waarna ze weer opnieuw geoogst kan worden.
Kurk wordt toegepast in zeer diverse producten en sectoren zoals de bouw, sportartikelen, wijn-kurken en de modewereld.
Kurkwinning tast het bomen areaal niet aan, houdt het juist in stand! De exploitatie van kurkbomen is een eeuwenoude traditie, die nu tot de best betalende agriculturele activiteiten ter wereld behoort. De kurkindustrie is een drijvende kracht voor duurzame ontwikkeling, en zorgt alleen in Portugal al voor tienduizenden banen. In het gehele Middellandse Zeegebied zijn dit meer dan 100.000 mensen.
Eén van de grote voordelen van kurk is dat tijdens de winning en productie geen gevaarlijke chemicaliën worden toegepast, zoals bij het looien van leer.
Kurk is, anders dan leer, een herwinbare en zeer milieuvriendelijke grondstof.
Bij de winning ervan zijn op geen enkele wijze dieren betrokken.
Daarbij kan kurk wél worden gerecycled en heeft het van nature een betere bestendigheid tegen craqueleren en verkruimelen.
Kurk is veel lichter dan leer, en is flexibel, sterk en duurzaam.
Pottenbakken is in Tunesië een traditioneel ambacht, waarvan de kennis binnen de familie van generatie op generatie wordt doorgegeven. In Tunesië met heel veel werkeloosheid, is scholing voor grote groepen nog steeds onbereikbaar. Het ambachtswerk is een omvangrijk vangnet voor de niet- of laaggeschoolden. Pottenbakkers uit Tunesië maken hun producten, zoals schalen, kommen en borden nog steeds handmatig. Vervolgens decoreren vrouwen de schalen stuk voor stuk, ook met de hand. Dat maakt de schalen net allemaal een tikkeltje anders, waardoor het servies een persoonlijk karakter krijgt. De bijzondere decoraties zijn heel kenmerkend voor de streek. Pottenbakken is een traditioneel ambacht waar de hele familie aan meewerkt. Daarom is de werkplaats vaak gewoon aan huis. Traditioneel ambachtswerk is voor hen een belangrijke bron van inkomsten.
Jalel is de zoon van een familie die al generaties lang pottenbakken. Pottenbakken is in Sfax een traditioneel ambacht, waarvan de kennis binnen de familie van generatie op generatie wordt doorgegeven. De grond en klei in Sfax leent zich uitstekend voor het fijne ambacht van aardewerk. Het is een ambacht waaraan de hele familie meewerkt. De vrouwen zijn hoofdzakelijk betrokken bij het decoreren van het aardewerk, terwijl het bakken, glazuren en inpakken door de mannen wordt uitgevoerd.
Vroeger hadden mensen een hooikist. Je kookte kapucijners of bonen zo’n 20 minuten. Daarna ging de pan de hooikist in. De inhoud van de pan werd daar, lekker warm in het hooi in de afgesloten kist, vanzelf gaar. Het bespaarde brandstof en het scheelde bovendien een pan op het fornuis.
Een hooikist klinkt erg ouderwets, maar de kookjas is nieuw, en net zo handig!
SARI Fair Fashion uit Oene laat in Nepal kookjassen maken. Het principe is hetzelfde als dat van de hooikist, maar met het voordeel dat je de pan in z’n warme jas kunt neerzetten waar je maar wilt.
De kookjas is perfect voor gerechten die lang moeten koken, zoals stoofpotten, rijst, peulvruchten of maaltijdsoepen. Je kookt het eten kort voor, je wikkelt de pan in de jas en je laat de inhoud dan rustig gaar worden. De kookjassen zijn er in twee maten, en verder zijn er een extra dekentje, een theemuts en een dubbele aanvatter te koop. Alles in de kleuren grijs of turquoise. Het materiaal is katoen, het kan in de wasmachine. De gehele serie wordt vervaardigd bij Chandra Handicrafts, een fair-trade werkplaats in Bhaktapur