In de Wereldwinkel vindt u leuke, fairtrade, woonaccesoires uit alle windstreken en van allerlei materialen. Van Swazi kaarsen, manden, beelden tot krukjes en lampen. Te veel om hier op te noemen. Op deze pagina ziet u een kleine greep uit ons, wisselende, assortiment. Kom gezellig langs om alles te bekijken.
Twee werelden samengevoegd in één product.
Loretta een kunstenares uit Italië verruilt haar vaderland voor Mexico en start een werkplaats, waar vrouwen de hoofdrol spelen. Naast haar kunstzinnige vermogen om te creëren, heeft zij vanuit haar opleiding een enorme kennis van klei. Samen met een Mexicaanse partner ontstaat een spel dat uitmondt in steeds wisselende collecties prachtige beelden die internationaal hoge goed aanslaan.
Vrouwen hebben het niet altijd gemakkelijk in de machocultuur in Mexico. Vooral als je weinig onderwijs hebt genoten en het ideaal is om zo snel mogelijk te trouwen en kinderen te krijgen. Het is in deze streek vaak logisch dat je, als je eenmaal kinderen hebt, stopt met werken waardoor je economisch afhankelijk wordt.
Over de beelden
De combinatie van Italiaanse kunst en Mexicaanse kennis van klei en keramiek is de basis van deze unieke handgemaakte collectie. Vrouwen maken deze beelden liefdevol in een werkplaats. Hier krijgen zij een kans om zich zowel persoonlijk als economisch te ontwikkelen.
De vrouwen boetseren beelden van speciale klei dat zorgt dat de beelden harder en dus minder kwetsbaar zijn. Ze bakken ze op 1200℃ graden, wat zorgt voor maximale hardheid. Na het bakken schuren en gronden ze de beelden. Ieder beeld krijgt verschillende lagen verf voor een natuurlijke uitstraling. Daarna werkt men het beeld af met een matte lak om het beeld te beschermen.
Ieder half jaar ontwerpen zij nieuwe beelden zodat je altijd iets nieuws in je winkel en in je huis hebt.
De prachtige beelden brengen een stukje Mexico bij je binnen. Ze geven warmte en gezelligheid aan je huis. Ze zijn alleen geschikt voor binnen!
Alle dorpen rondom Ngaye (een plaatsje op ca. 80 km van Dakar, Senegal) verkrijgen hun inkomsten uit het maken van mandwerk. Deze manden komen uit het dorpje Mekhe village en zijn gemaakt door Adama Diop en haar dochters en schoondochters. Adama is geboren in 1943. Ze is zo’n 50 jaar geleden begonnen met het maken van de manden. De manden worden al generaties lang gemaakt en het is een echte familiebusiness. Zo heeft Adama het vak geleerd van haar moeder. Ze heeft zes dochters die allen meehelpen met dit
werk. De jongste is 18 jaar en heet ook Adama. De anderen heten o.a. Mbayang, Mbengue, Penda en Maguette. Ze zijn allemaal naar de dorpsschool gegaan. De man van Adama is landbouwer.
Er zijn veel verschillende vormen mandwerk, varierend van diverse maten wasmanden, diepe en platte schalen, mandjes met deksel (rond en ovaal), diverse maten potjes met deksel en prullenmanden. De manden worden gemaakt van gedroogde rietstengels uit de omgeving. De rietstengels worden omwikkelt met gekleurd afvalplastic en worden zo aan elkaar vastgenaaid. Hierdoor ontstaan mooie leurpatronen.
Over een grote mand doet Adama ongeveer een week. Ze kan totaal ongeveer 50 manden maken per opdracht. Ze heeft dan hulp van zo’n 15 familieleden. Is de opdracht nog groter dan schakelt ze andere families in. Eens per week is er een grote markt in Ngaye. Als ze geen opdracht heeft verkoopt ze hier haar mandwerk aan kooplieden die de producten in b.v. Dakar gaan verkopen. Alle manden worden op
het dak van de bus vastgemaakt en zo worden ze vervoer naar Dakar.
Onze importeur bevordert de werkgelegenheid en daarmee het welzijn onder kansarme producenten. De importeur helpt deze producent en zijn werknemers door de producten voor een eerlijke prijs in te kopen, zodat de producent en werknemer hun familie goed kunnen onderhouden en hun kinderen naar school kunnen sturen.
Deze prachtige schalen van aardewerk met gekleurde stukjes glas zijn echt een blikvanger in huis.De schalen zijn niet winterhard, dus 's winters wel even binnenhalen. We hebben ze in allerlei kleuren en maten.
Ze worden gemaakt door Adnan Isdianto uit Yogyakarta (Indonesië) en zijn team van 18 medewerkers. Zijn bedrijf Benya Art Crafts is expert in modern vormgegeven schalen.
De grondstof voor de schalen is ‘tanah godean’. Dat is roodbruine aarde uit de tweede en
derde aardlaag. Voor elke nieuwe productserie wordt met de hand een mal
gemaakt. Eerst worden de schalen gebakken. Daarna wordt een patroon van gesneden
stukjes glas in de schalen gelegd.
We hebben verschillende soorten plaids, voor op de bank. Bijvoorbeeld deze van Sjaal met Verhaal. Lekker warm op de bank met deze heerlijke zachte plaid uit Nepal in de kleuren Ibiza blauw, crème en lichtgrijs en in de kleur Ibiza blauw. Omdat de plaid geborsteld is, voelt hij lekker zacht aan. Hij kan natuurlijk ook 's zomers op de loungeset! Hij kan ook gebruikt worden als omslagdoek of picknick-kleed. De plaid is gemaakt door vrouwen in een weverij in de Kathmandu Vallei in Nepal. Deze weverij biedt werk aan 20 vrouwen.
De Zimbabwaanse kunstenaar Aaron Kapembeza wil met zijn beelden de ziel van de kijker raken. Deze ‘proud ladies’ zijn het bewijs dat hij daarin meesterlijk slaagt.
Kapembeza gebruikt springstone voor zijn beelden, een harde steensoort. De sierlijke en vloeiende lijnen verleiden je de beelden aan te raken en doen je de hardheid van de steen vergeten. Het maakproces kun je zien door op de link te klikken.